Zvaničnik NATO-a sa Mojsilovićem o situaciji u regionu i svetu i perspektivama saradnje

Beta 11.10.2023

Komandant Komande Združenih snaga NATO-a u Napulju, američki admiral Stjuart Manč, razgovarao je danas u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i perspektivama saradnje dve strane.

U razgovoru Mojsilovića i Manča, koji je i komandant pomorskih snaga SAD u Evropi i Africi, težište je bilo na situaciji na Kosovu, budući da su međunarodne snage na toj teritoriji (Kfor) u nadležnosti Komande Združenih snaga NATO-a, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Mojsilović i Manč su ocenili da je dosadašnja saradnja "konstruktivna i profesionalna" i da partnerstvo dve strane, "koje se odvija uz potpuno poštovanje politike vojne neutralnosti Srbije, doprinosi miru i stabilnosti u regionu", navodi se.

Oni su, kako se navodi, izrazili i spremnost za nastavak saradnje u svim oblastima od zajedničkog interesa, pre svega onim koje se odnose na razvijanje sposobnosti za učešće u multinacionalnim operacijama.

Mojsilović je komandantu južnog krila NATO-a prezentovao stavove i poglede Beograda na stanje bezbednosti na Kosovu, kao i na izazove, rizike i pretnje sa kojima se suočavaju kosovski Srbi, ali i čitav region, piše u saopštenju.

Srbija, u skladu s Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, i dalje vidi Kfor kao jedinog legitimnog bezbednosnog aktera na Kosovu, rekao je Mojsilović i dodao da Beograd zato od komande u Napulju "očekuje da preduzme korake koji će omogućiti bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve, a pre svega za građane srpske nacionalnosti", dodaje se.

Manč je danas odvojeno razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ministrom odbrane Milošem Vučevićem.

(Beta, 10.11.2023)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »