Pokret Bravo: Institucije i sistem su odgovorni za ubistvo dve žene kod Beočina

Beta 19.02.2024

Građanski pokret Bravo iz Novog Sada ocenio je večeras da su institucije i sistem ponovo zakazali u slučaju ubistva dve žene u mestu Rakovac u vojvođanskoj opštini Beočin i tako poslali ženama poruku da će posle prijave nasilja i napuštanja nasilnika "biti u još većem riziku od povređivanja i gubitka života".

"I u slučaju teškog ubistva u Rakovcu nasilnik je bio poznat policiji i pravosuđu, a mera zabrane prilaska bivšoj supruzi bila je na snazi u trenutku kada je, u porodičnoj kući, ubio nju i njenu majku", naveo je taj pokret u saopštenju.

U saopštenju je ocenjeno i da te činjenice teraju žene da se zapitaju ko će njima i njihovim bližnjim garantovati bezbednost ako prijave porodično nasilje i nasilnika.

"Ako nema nadzora nad primenom izrečenih mera, one ostaju mrtvo slovo na papiru. Ako između žrtve i nasilnika ne stoji organizovan sistem nadzora koji reaguje na svako kršenje zabrane prilaska, žene će ostati laka meta svojih zlostavljača, ma kakva presuda ili mera prethodno bila izrečena", piše u saopštenju.

Pokret Bravo je naveo i da društvo koje nije u stanju da zaštiti živote, prava i slobode svojih građanki "nije manje žensko - ono je manje ljudsko".

Prema oceni tog pokreta, femicid treba da bude klasifikovan kao "posebno, najteže krivično delo".

"Poručujemo institucijama - posebno policiji, tužilaštvu i sudovima - da svoje snage, ljudstvo i resurse usmere na rešavanje najtežih problema sa kojima se društvo suočava, a ne na progon aktivista i aktivistkinja, i onih građana i građanki koji ustaju protiv nepravde, zloupotreba, korupcije i drugih anomalija sistema", navodi se u saopštenju.

(Beta, 02.19.2024)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »